e-people treedt toe tot freelancemarkt met nieuw pricingmodel
Onder het motto ‘weg met de marge’ introduceert e-people het unieke Fair & Square-pricingmodel. Waar een gemiddeld bemiddelings-/ werving- en selectiebureau een marge zet boven op het uurtarief van een zp’-er, freelancer of interimmer, laat e-people de onderhandeling over het uurtarief over aan de inlener en de tijdelijke kracht. Geen marge betekent transparantie en een optimaal tarief voor alle partijen. Met deze disruptive innovation gaat werving- en selectiebureau e-people nu ook de markt van freelancers en hun opdrachtgevers op.
Beter tarief voor alle partijen
Bemiddelaars van freelancers berekenen over het algemeen flinke marges voor hun dienstverlening, óver het uurtarief van de zp’er, interimmer of freelancer. Hierbij is een marge van 30% niet ongebruikelijk, en deze marge gaat veelal ten koste van het uurtarief van de zp’er, interimmer of freelancer. Ook wordt een deel van de marge vaak doorberekend in de prijs die richting de inlener wordt gehanteerd.
Een rekenvoorbeeld laat zien dat een marge van 30% over een interimperiode van 6 maanden en op basis van een uurtarief van € 80,- een totaalbedrag van bijna € 25.000,- vertegenwoordigt. Er is geen bemiddelingsbureau dat de toegevoegde waarde van een dergelijke marge kan rechtvaardigen.
Optimale respons
Met het Fair & Square-pricingmodel van e-people maakt de hoge marge plaats voor openheid. Dit heeft niet alleen een beter tarief voor alle partijen tot gevolg, ook kan de opdrachtgever openlijk worden vermeld bij de publicatie van de freelance IT-, internet- en e-commerce-opdrachten. Door deze werkwijze wordt e-people serieus genomen door de betere zp’ers, interimmers en freelancers in de markt en ontvangt optimale respons. Wouter Hijweege, Director Operations bij het LEI, onderdeel van Wageningen University & Research Center, ervaarde dit onlangs in de praktijk. ‘Wat een weelde!’ was Wouters reactie op de 6 beste kandidaten die e-people selecteerde uit de meer dan 50 reacties, die binnen 4 dagen werden ontvangen. 3 van de 6 voorgestelde freelancers werden geïnterviewd en binnen 1 week was de tijdelijke positie ingevuld.
Win-winsituatie
Op de vraag ‘is e-people dan nu een filantropische instelling?’ antwoordt Bas Westland, managing partner e-people: ‘Natuurlijk worden wij ook betaald voor ons werk, maar wij pakken geen marge op het tarief van onze mensen. Onze klanten kiezen eerst welke verrichtingen wij uit hun handen nemen. Hierbij kun je denken aan een vaste prijs voor de intake op locatie en het opstellen van het profiel, de jobmarketing van een vacature en/of bijvoorbeeld het afnemen van interviews, face-to-face of via Skype/Facetime/Hangout. Vervolgens berekenen we een vaste prijs op basis van de gekozen verrichtingen Dit is veel eerlijker en duidelijker. Dat horen we ook terug van onze klanten en onze zp’ers, interimmers en freelancers die al met het ‘Fair & Square’-model werken. Zij maken nu zelf onderling hun afspraken.”
Het pricingmodel is nieuw in de freelancemarkt maar zeker niet nieuw voor e-people. Al sinds enkele jaren hanteert het bureau op succesvolle wijze dit onderscheidende model en wordt ook bij vacatures in loondienst alleen betaald voor de werving- en selectieactiviteiten die voor de klant worden verzorgd. Er wordt geen fee gehanteerd in de vorm van een percentage van het jaarsalaris.
Over e-people
Binnen de wereld van IT, internet en e-commerce verzorgt e-people werving en selectie en vanaf nu dus ook bemiddeling van zp’ers, interimmers en freelancers. e-people is in 2000 opgericht door Bas Westland. Door een team van negen co-ondernemers worden (freelance) professionals en werkgevers samengebracht voor IT-, internet- en e-commercevacatures en -opdrachten, zoals die voor Project Managers, Software Developers, Web Developers, ICT Managers, Online Marketeers en Informatieanalisten. Voor meer informatie: www.epeople.nl.