Wanneer trek je de stekker uit je bedrijf?
Sprout-expert Bas Westland vertelt iedere maand over zijn faillissement en doorstart en trekt daaruit lessen. Ditmaal gaat hij in op de afwegingen die je maakt bij het aanvragen van een faillisement.
“Als ondernemer in financiële nood is het erg moeilijk om te besluiten om het faillissement aan te vragen. Velen wachten totdat anderen – leveranciers – dat voor ze doen. Ik besloot het zelf aan te vragen. Hieronder lees je de achtergrond waarom.
Externe druk nodig
Ik kan natuurlijk alleen over mezelf spreken, maar in mijn geval was het mijn vrouw. Zij haalde me over om met mijn accountant te gaan praten om te kijken of mijn bedrijf ueberhaupt nog te redden was. Nadat ik – voor het eerst sinds jaren – geveld was door ziekte en me thuis zat op te vreten van de stress, maakte zij de afspraak.
Accountant
Gelukkig had ik mijn boekhouding en cashplanning redelijk op orde, dus ik kon qua kosten goed terug- en vooruit kijken. Qua omzet lag dat anders. Omdat de markt heel snel kromp, maakten we forecast op forecast niet waar. Samen met accountant Romeo maakte ik de balans op begin april 2009 en de conclusie was snel getrokken: met mei als je vakantiegeld moet betalen ga je om, tenzij je forecast ineens een half jaar 100% gaat vallen. Inmiddels wist ik dat dat een utopie was.
Tweede huis in de hoed?
In maart 2009, toen ik de bui al zag aankomen, heb ik nog overwogen mijn tweede huis op de Veluwe in de hoed te gooien (denk aan een houten vakantiewoning op een stukje grond, nothing fancy). Maar toen de bank zei dat je daar hooguit minder dan de helft van de executiewaarde als lening voor terugkreeg, bleek dat een doekje voor het bloeden. Geen optie dus.
Denk na over wat je doet na het faillissement
Ik had geen financiële back-up dus. En had me zelf al een aantal maanden geen salaris en onkosten uitbetaald. Het water stond privé dus ook erg hoog. Om te kunnen overleven in privé, adviseerde mijn accountant om dat beetje lucht wat ik nog had achter te houden. Anders zou ik na een zakelijk faillissement ook privé onderuit gaan.
Zelf aanvragen of afwachten tot een ander het doet
Je kunt een faillissement ook zelf aanvragen onder de voorwaarde dat de andere aandeelhouders instemmen. Dat heeft als voordeel dat je weet wanneer het gaat gebeuren en je je voor kunt bereiden met een advocaat. En die heb je echt nodig, tenzij je een ervaringsdeskundige bent met failliet gaan. Nou, dat was ik niet. Overigens gelden er ook al allerlei regels in die fase waar je je aan moet houden. Denk daarbij vooral aan de volgorde van informeren en betalen van personeel, aandeelhouders, klanten, leveranciers, bank, belastingdienst over het voorgenomen faillissement.
Die regels gelden dus ook als de curator nog niet aan boord is. Hou je je niet aan die regels, dan kun je als bestuurder van een B.V., wat ik was, ook hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld. In privé dus, en ga je alsnog ook privé failliet.
Sleuteltips als je in financiële nood bent:
- Zorg dat je exact weet hoe je er financieel voor staat
- Toets je financiële situatie bij je accountant en neem op basis van zijn advies de beslissing
- Luister naar de mensen om je heen. Je hebt de neiging als ondernemer om blind door te gaan om je “kindje” te redden
- Indien mogelijk, vraag zelf het faillissement aan
- Investeer in een goede advocaat met als specialisatie faillissmentsrecht, liefst een die zelf ook als curator heeft gewerkt
- Zet jezelf privé niet ook helemaal financieel klem. Je moet na het faillissement door en er is geen financieel vangnet voor ondernemers die failliet zijn gegaan. En bij een bank hoef je voorlopig niet aan te kloppen.”
Dit artikel verscheen eerder op Sprout.