Boomerangbeleid
Gisteren ontving ik van mijn ex-werkgever een presentje. [[image:boomerang_copy1.jpg:bommerangbeleid:left:0]]Het betrof een boek over het verbeteren van teams. Vanuit meerdere opzichten is dit een goeie zet van mijn voormalige werkgever. Het is natuurlijk altijd goed een alumni-beleid te voeren. Contact houden met oud-werknemers. Zij zijn immers misschien wel de klanten van morgen. Of de nieuwe werknemers….
De begeleidende brief speelt mijns inziens met name in op het commerciële aspect:
“Wellicht denk je nog wel eens aan ons. Wij zijn jou niet vergeten en hopen dat het goed met je gaat! Sta je wel eens stil bij je persoonlijke ontwikkeling, die van je collega’s of die van je organisatie? We willen je graag het boek: ‘verbeteren van teams’ cadeau doen. Niemand is immers te oud om te leren. Een kleine attentie om te benadrukken dat als je eenmaal bij Schouten en Nelissen gewerkt hebt dit een speciale band schept, die wij graag in stand houden. Wie weet kunnen we ooit weer iets voor elkaar betekenen. Hopelijk tot ziens!”
De inhoud van de brief speelt dus in op persoonlijke gevoelens maar heeft duidelijk een commerciële boodschap. Het verkopen van een opleiding of training aan mij, mijn medewerkers of mijn collega’s. Daar kan ik mee leven. Ik vind dit zelfs een prima actie! Dit strekt tot voorbeeld voor veel organisaties.
Jammer alleen dat de brief zo algemeen is. Marketing draait immers steeds meer om relevantie en personalisatie. Ze weten bij Schouten en Nelissen wat ik doe en waar ik zit en hadden daar de brief op af kunnen stemmen (ik heb dus bijvoorbeeld geen collgea’s…). Die persoonlijke touch zou de boodscap vele malen krachtiger en persoonlijker maken, en daarmee effectiever.
Tenslotte wordt geen aandacht besteed aan terugkeer als werknemer. En dat zou vanuit P&O oogpunt, met een krappe arbeidsmarkt, een van de speerpunten van het alumnibeleid moeten zijn.
Hoe dan ook, complimenten voor Schouten & Nelissen!