De Wereld Werft – #DWW13 – Niet Posten maar Searchen (Marloes Delgijer & Debby Reemers)
Yeuh, een echte sourcing sessie tijdens De Wereld Werft met Marloes Delgijer (net genomineerd als “Meest Invloedrijke Recruiter 2013” in de categorie Talent) en Debby Reemers (beide van Compagnon). Ze beginnen met vragen, kijk zo hoort het! Ben benieuwd of ik nog nieuwe dingen ga horen….
Ze starten met een aantal belangrijke ontwikkelingen, waarbij SourceCon als belangrijke bron van kennis genoemd. Ze hebben het over Search Aggregators, Facebook versus LinkedIn sourcing, tools om kandidaten te “engagen” en de toenemende “status” van de sourcer/searcher in het vak. Even een klopje op de eigen schouder ;-)
Sourcen begint en staat of valt met de Boolean commando’s. Al zullen de mannen van Textkernel daar anders over denken. Altijd leuk een lesje wiskunde! Daarnaast is een goede voorbereiding van belang (denk aan de voorlaatste werkgevers van je laatste succesvolle aannames voor de rol waarvoor je zoekt).
Belangrijkste kanalen volgens de dames zijn Google CV search, LinkedIn X-ray search vanuit Google, direct LinkedIn search en Facebook Graph Search. De dames komen met mooi uitgewerkte voorbeelden van alle searches. Worden vast nog gedeeld.
Searchen kun je natuurlijk ook voor internationaal werven gebruiken. Denk dan aan titels in de lokale taal. Die titels vind je door mensen met een Engelse titel te zoeken, daaronder vind je vaak mensen met een lokale functietitel.
Facebook Graph Search komt voorbij, mijn favoriet is “Bars in [plaats] visited by [targetbedrijf] employees”. Doe dat maar eens voor je concurrent ;-)
Benaderen nu, het allerbelangrijkste. De dames benaderen alleen mensen met “career opportunities”, omdat dat nu niet meer op het profiel staat, maar alleen in de instellingen vernaderd kan worden, negeer ik dat tegenwoordig. Het is vaak niet meer actueel.
Wat is volgens hen belangrijk bij benaderen: tijd, creativiteit, focus, doorzettingsvermogen en…leuk idee…geef de vacature als kado. Hun ervaring met de “funnel”? 60 perfect passende profielen leveren doorgaans 3 goede kandidaten op gesprek. Mmm, dat is bij mij minder, maar dat komt omdat ik mijn targets met mijn klanten bespreek voordat ik ze benader.
Leuke tools nog:
Recruitem (boolean searching “geautomatiseerd”)
Email checker.com (of mijn favo Mailtester.com)
Goede vraag van Britt: hoe delen jullie search strings. Zij gebruikt Drive, maar de dames van Compagnon hebben een eigen tooltje buiten hun ATS.
En dan de vraag: wat is een goede pitch…..altijd personaliseren…..en vergeet de onderwerpregel van je mail niet, is mijn devies!
Volgens de dames zijn recruiters vaak geen goede sourcers, omdat het concentratie en toewijding vraagt. Nou, steek in je zak als recruiter. Kortom, twee heel verschillende beestjes: recruiters en sourcers. Wat ben ik dan?
Search is vooral geschikt voor zeldzame en heel specifieke functies. Het eerste maakt het nodig, het tweede genereert specifieke trefwoorden waardoor je makkelijker kunt zoeken.
En, hoe begin je? Gewoon doen!
Op de vraag naar contactgegevens zoeken, hierbij een leuke string van mij: