Bas Westland - Trainer, Dagvoorzitter, Spreker
  • Trainer
  • Dagvoorzitter
  • Spreker
  • Over Bas
  • Blog
  • Contact
  • Menu Menu
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Youtube

Interview Flexnieuws ‘LinkedIn ondergraaft engagement’

5 maart 2014/in Algemeen, Recruitment/door Bas Westland

Bas-Westland_interviewInterview met Bas Westland, oprichter van e-people, over trends in recruitment met LinkedIn en Facebook. Door Hinke Wever van FlexNieuws.

Bas Westland werft en selecteert managers en specialisten in de ICT en internetsector. Daarnaast is hij een veelgevraagd trainer voor E-recruitment, ook in de flexbranche.

Vanuit zijn rol als headhunter en trainer volgt hij alle ontwikkelingen op het terrein van social recruitment.
Hij merkt dat de vrijheid om gericht informatie te vinden via sociale media steeds meer wordt ingeperkt.

“Als je wilt dat mensen betrokken blijven bij hun sociale netwerk, moet je ze helpen om de sociale berichtenstroom te filteren op een voor hen relevante manier.”

LinkedIn

“Filteren in LinkedIn en Facebook is nu vrijwel onmogelijk.

Schaarse professionals gaan naar andere communities.”

Verdienmodel
Bas Westland: “Ik zie LinkedIn en andere sociale media worstelen met hun verdienmodel. LinkedIn wil niet een jobboard 3.0 worden, maar aan membership fees verdienen ze onvoldoende om het bedrijf draaiende te houden. Ze hebben meer betaalde subscriptions en andere verdienmodellen nodig.

Kijk naar de manier waarop LinkedIn met het plaatsen van vacatures is omgegaan. Toen LinkedIn de betaalde vacature introduceerde ging iedereen eerst terug naar de oude situatie waarin vacatures in Groepsdiscussies werden geplaatst, in plaats van onder de tab Vacatures/Jobs.

LinkedIn onderving dit als volgt: in de tab Vacatures/Jobs zijn betaalde vacatures te vinden, maar ook gratis zogenaamde vacature discussies. De betaalde vacatures kosten je, als je een pakket van 5 inkoopt, 111 euro per vacature. Een jobdiscussion is een los berichtje met een linkje. Die berichtjes blijven 14 dagen staan, daarna verdwijnen ze. In betaalde vacatures is het wel mogelijk te filteren op regio en functie, een e-mail alert instellen, enzovoort. Met andere woorden: LinkedIn maakt het zó onaantrekkelijk voor werkzoekenden om naar vacaturediscussies te kijken, dat recruiters vanzelf betaalde vacatures plaatsen.

Twitter

Twitter – filteren goed mogelijk
Momenteel is Twitter het enige sociale media waar je dat goed kunt.
Op Twitter kun je filteren met lijsten, zoekopdrachten doen waardoor je alleen tweets ziet op bepaalde thema’s en die kun je dan ook weer filteren op mensen die jij volgt.
Als ik bijvoorbeeld alleen maar alles wil zien wat er getwitterd wordt over LinkedIn, kan dat. Binnen dat filter kan ik ook nog zien wat de mensen die ik volg twitteren over LinkedIn. Die zoekopdracht kan ik opslaan. Zo kun je heel goed thema’s volgen via Twitter.

Facebook

Facebook – filteren onmogelijk gemaakt
Op Facebook is het filteren op wat je wilt zien vrijwel onmogelijk geworden.
Het verbaast me dat daar niemand aandacht aan heeft besteed.

Je kon in Facebook zoeken in de berichtenstroom. Zowel op openbare berichten (lees: berichten van mensen die hun instellingen zijn vergeten dicht te zetten, alsmede bewust publieke berichten), als op de berichten van je vrienden. Je kon die zoekopdrachten niet opslaan, maar wel als favoriet opslaan in je browser omdat die zoekopdracht een specifiek webadres had. Ook die zoekfunctie is verdwenen. Dat betekent dat Facebook nu beslist wat jij te zien krijgt op je timeline. Ik vind dat geen goede ontwikkeling.

Bas Westland

Je kunt nog wel lijsten maken op Facebook. Als je bijvoorbeeld even wilt weten wat er in een bepaalde groep van je vrienden speelt, maak je een timeline van de mensen die jij in die lijst hebt gezet. Een workaround. Maar je kunt niet meer in de openbare berichten van iedereen zoeken. Je kunt geen Facebook berichten meer filteren van anderen omdat er interessante context in zit voor jou. Dat kan ook niet meer via Google. Er was een bedrijf dat daar een trucje voor had bedacht, maar dat heeft Facebook dichtgezet.

LinkedIn – geen overzicht meer van activiteiten
Wat je bij LinkedIn ziet, is daarvan de overtreffende trap. Je kon vroeger – afgelopen zomer is dat weggehaald – niet alleen zoeken op personen, bedrijven, vacatures en groepen, maar ook op updates (berichten in je tijdlijn uit je (wijdere) netwerk) als een onderdeel van de zoekfunctionaliteit. Die functie heette LinkedIn Signal.

Je kon in LinkedIn Signal op trefwoord zoeken en dan filteren (op branche, connectie, regio, functe, et cetera). Dat zoekresultaat kon je ook opslaan. Elke ochtend kon je dan even kijken op dat opgeslagen filtertje. Zo wist je toch eenvoudig wat de buzz was in een bepaalde regio, in een bepaalde branche of op een bepaald thema. Super handig om zo bepaalde thema’s te volgen. Er was een mogelijkheid om dat alsnog via een rss feed te doen, via je instellingen. Ook die mogelijkheid is afgelopen december uitgeschakeld. Net als het zichtbaar maken van jouw updates op jouw profielpagina.

LinkedIn

Zo’n twee maanden terug zag je, als je op iemands profiel pagina keek, de foto, de functies en de kopregel (samen noemt LinkedIn dat de ‘top card’), daaronder begon dan de achtergrond, zeg maar het CV. Daar tussenin stond tot voor kort de ‘activity feed’, een overzicht van je recente berichten en activiteiten op LinkedIn. Die is nu van het profiel gehaald. Ik zie nog wel wat mensen daar communiceren, maar niet meer wat ze er doen. Te bizar voor woorden.

LinkedIn – delen vanuit timeline niet meer mogelijk
Als je vroeger een betaalde vacature plaatste, kwam dat in de timeline van je netwerk. Daar kon je op reageren of die vacature delen vanuit je timeline. Dat kan niet meer. LinkedIn dwingt je nu om door te klikken op de vacature. Pas als je in de vacature zelf bent, kun je hem delen met je netwerk.

Al die signalen samen geven mij de indruk dat LinkedIn met iets bezig is om de berichtenstroom op een betaalde manier te cureren. Dat heeft gevolgen voor het engagement van gebruikers.
In mijn segment van de markt zie ik al dat schaarse professionals wegtrekken naar andere online niche communities, zoals GitHub of StackOverflow.”

Interview: Hinke Wever, FlexNieuws

Tags: Linkedin, screencast, Social Media, Tip, vaste banen
Deel deze pagina
  • Deel op Facebook
  • Deel op Twitter
  • Share on WhatsApp
  • Deel op Pinterest
  • Deel op LinkedIn
  • Deel op Reddit
  • E-mail
https://baswestland.com/wp-content/uploads/2016/09/Logo-Bas-Westland.png 0 0 Bas Westland https://baswestland.com/wp-content/uploads/2016/09/Logo-Bas-Westland.png Bas Westland2014-03-05 11:13:022014-07-27 06:35:01Interview Flexnieuws ‘LinkedIn ondergraaft engagement’
U vindt dit misschien ook leuk
LinkedIn Tip (55): Kansen spotten in je updates
RA*W Career Day – Hoe word ik rijk, beroemd en gelukkig?
LinkedIn Tip – je samenvatting
LinkedIn Tip (52): LinkedIn komt met “profielpimpwizzard”
LinkedIn Tip (57): Altijd wat invullen bij “current”, ook als je werkloos bent!
LinkedIn Tip: je eerste indruk

Ik blog over:

  • Algemeen (89)
  • LinkedIn Tips (12)
  • Recessie (11)
  • Recruitment (54)
  • Recruitment trend (20)

RSS Mijn posts op emploIT

  • Er is een fout opgetreden, wat waarschijnlijk betekent dat de feed uit de lucht is. Probeer later opnieuw.

Bas Westland blogt

Kennis en ervaringen, opgedaan tijdens het werken met en voor klanten, deel ik graag. Daarom ben ik actief blogger.

Lees mijn meest recente artikelen over recruitment innovatie, sociale media en ondernemerschap.

Sociale Media

Komt je onderwerpregel van je LinkedIn bericht wel aan?

26 februari 2016/in LinkedIn Tips/door Bas Westland

Met het invoeren van de nieuwe Messenger functionaliteit bij LinkedIn is er iets veranderd, waar ik zelf ook pas vrij recent achterkwam. De onderwerpregel die je invoert als je iemand (in de desktopversie van LinkedIn) een bericht stuurt vanaf zijn of haar profielpagina is NIET ZICHTBAAR voor de ontvanger. Say what? Ja, echt waar.

Lees meer
https://baswestland.com/wp-content/uploads/2016/09/Logo-Bas-Westland.png 0 0 Bas Westland https://baswestland.com/wp-content/uploads/2016/09/Logo-Bas-Westland.png Bas Westland2016-02-26 14:56:322016-06-20 17:40:21Komt je onderwerpregel van je LinkedIn bericht wel aan?

Recruitment

Handige LinkedIn hack voor recruitment professionals

27 september 2016/in Recruitment/door Bas Westland

LinkedIn is meest gebruikte wervingskanaal binnen recruitment. Toch zijn recruiters lui en halen ze nog lang niet alles uit LinkedIn. Tijdens de derde aflevering van RecruitmentTV  was ik te gast om nieuwe inzichten en gebruiksmogelijkheden voor LinkedIn te laten zien.

Lees meer
https://baswestland.com/wp-content/uploads/2016/09/Bas-bij-RecruitmentTV-Recruiters-zijn-lui.png 364 640 Bas Westland https://baswestland.com/wp-content/uploads/2016/09/Logo-Bas-Westland.png Bas Westland2016-09-27 15:16:462021-02-04 15:18:03Handige LinkedIn hack voor recruitment professionals

Ondernemerschap

Inspiratiesessie Ahold/Delhaize

10 oktober 2022/in Algemeen/door Bas Westland

Maandag 17 oktober 2022 – Inspiratiesessie

Lees meer
https://baswestland.com/wp-content/uploads/2016/09/Logo-Bas-Westland.png 0 0 Bas Westland https://baswestland.com/wp-content/uploads/2016/09/Logo-Bas-Westland.png Bas Westland2022-10-10 10:20:002022-10-17 08:25:32Inspiratiesessie Ahold/Delhaize
© 2023 - Bas Westland
Website door Nikolai NL Design Studio
  • Algemene voorwaarden
  • Contact
Scroll to top