LinkedIn Tip (51): Spaar voor een betaalde account
Sinds de recente beursgang van LinkedIn, merk ik tijdens mijn LinkedIn workshops steeds vaker dat gratis functionaliteit van LinkedIn betaalde functionaliteit wordt. Maar ook dat de Google X-ray searches op LinkedIn (zoeken binnen LinkedIn met Google) steeds verder bemoeilijkt worden door LinkedIn. Een aantal voorbeelden en wat eraan te doen? Niet veel helaas. Of het moet het advies zijn om te gaan sparen voor een betaalde account, zodat je meer kunt doen, dan de mensen die een gratis account hebben.
Allereerst, wat voor soort betaalde accounts heb je voor de individuele gebruiker? Dat geeft – eh, gaf – LinkedIn zelf mooi weer in een overzicht wat je vindt via je settings pagina rechtsboven. Te vinden door op het drop down pijltje naast je naam te klikken. Voor mij als “Pro” gebruiker zie ik alleen nog maar deze mogelijkheden. Hé, da’s raar. Ik kan alleen maar mijn “Pro” account met een “Free” account vergelijken. Ik moet echt naar het Help Center (links onder op elke LinkedIn pagina) toe, wil ik een “volledig” overzicht krijgen. Daar zie ik dat er veel meer Business accounts (Business, Business Plus, Executive), Job Seeker accounts (Basic, … en Pro ) en Recruiter c.q. Employer accounts (Talent Basic, Talent Finder, Talent Pro en Recruiter) zijn. Vroeger kreeg ik die te zijn met prijs en features in mijn settings pagina, nu dus niet meer.
In mijn workshops blijkt ook steeds vaker dat LinkedIn verschillende features geeft aan verschillende gebruikers. Sommige mensen met hetzelfde (meestal gratis account) beschikken nog wel over bepaalde functionaliteit, andere niet. Ik heb sterk de indruk dat LinkedIn probeert oude klanten niet boos te maken door die op een later tijdstip functionaliteit te ontnemen, die nu bij nieuwe gebruikers al ontbreekt. Zo zie ik steeds vaker dat bij nieuwere accounts, maar twee van de drie gelinkte websites aan het LinkedIn profiel getoond worden in het profiel. Maar ook dat soms (de toelichting bij) de “contact settings” niet meer getoond worden in het “public profile”, ongeacht je individuele settings daarvoor.
Al met al word je er niet vrolijk van en denk ik dat we ons er op moeten instellen dat LinkedIn alles in het werk stelt om ons zo snel mogelijk allemaal aan een betaalde account te krijgen. Zo lang er geen goedkoper of gratis alternatief is, rest ons dus niets anders dan maar te sparen. Het zou LinkedIn echter sieren een wat transparante informatievoorziening te hebben naar haar gebruikers over de account types, zowel voor wat betreft functionaliteit als prijs. En als er wat achter de decoder gaat? Kondig dat dan net zo duidelijk aan als de ‘tam-tam’ rond de nieuwe functionaliteit. IJdele hoop? Time will tell.