Linkedin Tips (5): De mogelijkheden van Groups
Deze week al weer de vijfde post met Linkedin Tips. Vorige week had ik het over het nut van een profiel in een tweede taal of in ieder geval het nut van taal consistentie in je profiel. Deze week wil ik stil staan bij het nut van Groups. Ze kunnen dienen als bron van informatie, discussie en nieuws, maar ook als een hele goede bron voor kandidaten. Hieronder meer daarover.
Linkedin biedt al geruime tijd de mogelijkheid om lid te worden van Groups. Van welke groepen je lid wilt worden kun je uitzoeken via de Groups Directory. Daar kun je de groepen zoeken die bij je passen. Je kunt daarbij zoeken op taal (als je bijvoorbeeld alleen lid wilt worden van Nederlandse groepen) en op het soort groep (alumni, networking, professional, conference, non-profit en other).
Je kunt natuurlijk ook zelf een Group maken. Zo heb ik een e-people Group waar alleen (ex-)consultants van e-people en door ons bemiddelde kandidaten lid van kunnen worden. En ik heb twee Groups voor deze blog, één – besloten – voor de bloggers en één voor jullie, de lezers. Het geeft mij een extra kanaal om te communiceren naar deze specifieke groepen. Ook dragen deze groepen, doordat mensen het logo bij hun profiel kunnen zetten, bij aan de branding van, in dit geval, e-people en EmploIT. Via de Create a Group functionaliteit kun je ook zelf een Group starten.
Start alleen een Group als deze echt iets toevoegt aan het Groups-landschap of als je Group een unieke identiteit heeft.
Ik zal me in dit artikel verder concentreren op het gebruik van Groups als deelnemer en niet als eigenaar.
Van welke Groups moet je lid worden:
– De meest actieve Groups in je eigen vakgebied, zodat je actief kunt participeren in discussies, of, als dat niet bij je past, in ieder geval de laatste ontwikkelingen kunt bijhouden.
– Groups van je targetgroup als je op zoek bent naar kandidaten. Er zijn bijvoorbeeld groepen voor vrijwel elke IT-technologie. Bijvoorbeeld de (internationale) Linked .Net Users Group met meer dan 33.000 leden! Kijk even of ze recruiters toelaten en wordt dan lid. Ik zou de logo’s niet op je profiel zetten, want je bent natuurlijk (tenminste meestal niet) iemand die die technologie beheerst.
– Geografische Groups zijn er ook steeds meer, zodat je ook op zoek kunt naar mensen in de regio waar je vacature is. Zo zijn er twee groepen voor Amsterdam, t.w. Amsterdam Professionals en Linked Amsterdam. Ook hier geldt, zet alleen de logo’s op je profiel als je er woont of werkt. Ik ben zelf lid van de groep Stedendriehoek Apeldoorn-Deventer-Zutphen, maar zet die niet op mijn profiel.
– Alumni Groups, omdat nog steeds de meeste banen via (oud-)collega’s of studiegenoten worden vergeven. Uiteraard zijn deze vaak besloten en kun je dus alleen lid worden als je zelf ergens gewerkt of gestudeerd hebt.
Enkele voordelen van Groups:
– Je kunt er als deelnemer gratis een vacature posten onder de Jobs tab! Hiermee adverteer je direct in het hart van je doelgroep (mits je de juiste groep hebt geselecteerd). Zet er altijd een hyperlink bij zodat mensen makkelijk kunnen reageren
– Vaak is het gratis om andere Group-leden een bericht op Linkedin te sturen, ook als ze geen connectie van je zijn.
– Je kunt – als mensen dat publiek hebben staan – heel goed kandidaten zoeken in dergelijke Groups, ook als je geen lid bent. Zo is er een alumni groep van IBM “The Greater IBM Connection”. Als je op die combinatie zoekt, krijg je leden van die groep te zien, ook als je zelf geen lid bent.
– Zet de news digest per Group op weekly, anders word je tureluurs van de dagelijkse mails.
– Hou de members pagina goed in de gaten van de Groups waar je lid van bent, nieuwe leden zijn vaak actief.
– Hou ook de updates binnen de Group in de gaten voor mensen die actief zijn. Dat geeft mogelijkheden tot aanhaken.
Er valt nog veel meer te vertellen, maar dit zijn de belangrijkste voordelen voor de gemiddelde gebruiker. Veel plezier ermee. Komende weke geen tip, want dan heb ik vakantie. 5 januari is er weer een verse. Welke, dat hou ik nog even geheim ;-)