Mijn voorspellingen voor 2012
Nadat ik eerder al mijn voorspellingen voor 2011 tegen het licht heb gehouden, wordt het nu toch echt tijd om met de billen bloot te gaan voor 2012. Aan welke voorspellingen durf ik me te wagen? Marc Drees is al lekker aan het somberen over de werkloosheid en de shake out onder de vacaturesites en job boards. Bas van de Haterd heeft last van een writers block als het gaat om voorspellen op RecTec of heeft ie gelijk en zijn er echt geen trends te ontwaren? Kan ik uitsluitsel bieden? Aan jullie om te oordelen.
1. The adaptive enterprise 2012 wordt het jaar van de onderneming die snel kan reageren op de grillen van de markt. En die laatste zullen er zijn, velen! Zoals Darwin het al zei: het zijn niet de grootste soorten die overleven (lees: large corporates), maar de soorten die zich het snelst aanpassen (lees: the adaptive enterprise). 2012 zal dus een jaar worden waarin de trage mastodonten in het bedrijfsleven het erg zwaar gaan krijgen.
2. Het eind van de kaasschaaf methode In lijn met voorspelling nummer 1. zullen bedrijven die als enige oplossingsrichting het hanteren van de kaasschaafmethode (van alles een beetje (of veel) minder) zien het gaan afleggen. Die methode zal niet afdoende blijken, omdat het een defensieve methode is. Deze tijden vereisen een offensieve methode.
3. Het jaar van de challengers En weer in lijn met 2. zullen er bedrijven opstaan of bestaande bedrijven die zich wel aan kunnen passen, die de conventies in de markt gaan aanvallen omdat die vasthouden aan de organisatiemodellen uit 1. en de overlevingsmethoden van 2. Marc Drees kondigt al de overname van de vacaturemarkt aan door de freemium jobboards versus de pay-to-post modellen. Dit soort modellen gaan we in meerdere markten zien. Dwars tegen de conventies in en inspelend op het sentiment in de markt. Goed én goedkoop. Heel ander voorbeeld, maar in de autowereld zie ik gespecialiseerde tweedehands specialisten opkomen, die echter niet met de importeur van het merk verbonden zijn. Ze hebben wel de expertise, maar niet de kosten die een merkdealer moet maken voor de “branding” van het merk, waardoor ze veel goedkoper opereren. Dus dealerkwaliteit tegen een lagere prijs en dat geldt voor de auto’s en de reparaties.
4. Bedrijven die fundamentele problemen aanpakken Ik denk dat we als de drommel de kosten in de zorg moeten aanpakken. Bedrijven die daar op inspelen zoals mijn klant Logex, die ziekenhuizen helpen hun kosten te beheersen en te benchmarken met anderen. Bedrijven zoals Zorgblik van mijn mede Boven de Balie bewoner en initiatiefneemster Marieke Schoutsen. Zij ontwikkelt intelligente zelf-diagnose systemen voor veel voorkomende klachten op basis van door specialisten ingebrachte beslisstructuren. Daarmee kan doktersbezoek sterk worden teruggedrongen.
5. Kostenreductie als businessmodel Een andere ondernemer die ik ken is inmiddels begonnen met een bedrijf wat je helpt je kosten voor internet, telefoon en kabel te reduceren. Hij regelt alles inclusief alle contractshit tegen een % van de besparing. Kijk dat zijn diensten waar de burger in een onzekere tijd behoefte aan heeft. Maar ook aan organisaties die zonder besmet verleden je geld beheren (als bank of pensioenverzekeraar) of je risico’s verzekeren op een efficiënte manier zonder bizarre overhead en de daarmee gepaard gaande kosten, gaan voet aan de grond krijgen. Kijk naar de Fidor Bank in Duitsland, een online community bank. Maar ook naar Brand New Day in Nederland als alternatief voor de grote pensioenverzekeraars of naar initiatieven als het Broodfonds, waar ondernemers onderling het arbeidsongeschiktheidsrisico delen.
6. Doorbraak van de social enterprise In 2011 is social media al “main stream” geworden, maar die trend gaat zich nog verder doorzetten in 2012. Vooral omdat de burger de “corporate message” niet meer vertrouwt, zullen de ondernemingen die voornamelijk hun klanten en “gewone” medewerkers inzetten om namens hen te communiceren, succesvol zijn. Kijk naar Seats2Meet wat volledig drijft op de mond-tot-mond reclame van haar gebruikers en op de daarmee gecreëerde “merk sympathie”. Bedrijven die snappen dat de wereld van consumenten en werknemers één markt is. Een slechte klantervaring als consument – die je ook nog eens broadcast – leidt ertoe dat je ook niet meer voor zo’n organisatie wilt werken en v.v.. Een slechte werknemers- of sollicitatie-ervaring leidt ertoe dat je niet meer bij een bedrijf klant wilt zijn. Door social media kan die informatie ook vrij stromen tussen die twee groepen die feitelijk één zijn. Bedrijven die dit echt snappen zijn de winnaars. Bedrijven die deze free flow of information willen beperken of – God behoede het – verbieden, zullen de sympathie en daarmee de Euro van het publiek verliezen.
7. De huurlingen nemen het over De écht goede freelancers – en dan praat ik over specialisten die toegang hebben tot cutting edge technieken en methoden waarmee je markten kunt openbreken – zullen in high demand zijn en nog hogere tarieven kunnen vragen. Maar ook de echte turnaround interim managers die bewezen hebben een bedrijf opnieuw uit te kunnen vinden – re-engineeren – en in extreem korte tijd kunnen ombouwen zonder zich iets van conventies of heilige huisjes aan te trekken, gaan het druk krijgen. Maar van beide alleen díe die dat hebben bewezen. Alle andere freelancers en interimmers met een commodity skill gaan het heel zwaar krijgen.
8. Recruitment trends Dit alles gaat ook zijn weerslag krijgen op de recruitmentmarkt en arbeidsmarkt. Alles wat een intermediaire rol heeft, gaat het zwaar krijgen in deze economische tijden, dus ook de recruiter, corporate, interim of bureau, dat maakt uiteindelijk niet uit. De manager of de collega en je nieuwe medewerker gaan en willen elkaar direct vinden, zonder filter met een authentiek verhaal. Als je dat proces wilt verhinderen, ga je het onderspit delven. Als je dat proces faciliteert ga je jezelf opnieuw uitvinden en daarmee een nieuwe rol aannemen (zie ook mijn artikel van gisteren: wat is een recruiter?) en weer toegevoegde waarde creëren. Als recruiter moet je gaan helpen die informatiebarrière, daar waar hij er nog is, te slechten. Jij moet de dialoog aanjagen niet willen controleren. En voor de bureaus? Als je het kostenvoordeel wat je als bureau hebt door de inzet van social media en freemium job boards niet doorgeeft aan je klant, zal hij het werven zelf gaan doen met die middelen en heb je het nakijken. Je kunt het als bureau alleen winnen doordat je het sneller en efficiënter kunt inzetten dan je klant. Maar ook doordat je dingen kunt die de klant niet kan of wil: heel slim en snel zoeken en direct inbellen op het werk. Maar uiteindelijk zul je ze ook dat moeten leren en zal uit dat leren je toegevoegde waarde moeten bestaan.
Wat wordt het voor jou in 2012? Durf je te challengen, durf je de overgang naar de social enterprise in te zetten in jouw bedrijf, durf je huurlingen aan te nemen, durf je je eigen rol ter discussie te stellen? Of ga je op de rem staan, informatie achterhouden en de kaasschaaf gebruiken? Aan jou de keuze!