Monsterboard biedt vanaf vandaag “Assisted Search”
Er woedde op Recruitment Matters al een hele tijd een discussie over het feit dat Monsterboard een W&S Bureau zou worden met deze nieuwe dienst en vandaag is er dan het persbericht. Ik ontving het net. Tsja, wat moeten we, werkgevers, bureaus en kandidaten, daar nou van vinden. Is het concurrentievervalsing, zit er wel kwaliteit of is het een heel mooie additionele service voor werkgevers? Dat is nu nog moeilijk te beoordelen, omdat er, behalve in Duitsland geloof ik, nog geen ervaringen mee zijn opgedaan. En “the proof of the pudding is in the eating”. Dit staat op de site van Monster als informatie. Wat vind ik er nou eigenlijk van?
Vanuit bureaukant gezien:
Ik denk dat als je dit als een serieuze concurrent ziet, je als bureau toch even achter je oor moet krabben wat je toegevoegde waarde is. Ik werk al een tijdje uitsluitend via mijn netwerk en social media, omdat je zo ook de niet-actieve professionals kunt bereiken, traditioneel een veel grotere groep. Die groep staat doorgaans niet – of met verouderde info – op Monster. Volgens mij sta ik er zelf ook nog tussen ;-)
Als je het ziet als contractbreuk, dan denk ik dat de algemene voorwaarden (weet je wel die twee pagina’s kleine lettertjes die je met de fax met je Monster-contract kreeg) daarin vast voorzien. Ze zijn daar niet gek.
Ik wil wel een keiharde garantie van Monsterboard zien dat ze geen kandidaten gaan achterhouden of moeilijker beschikbaar maken voor betalende klanten, die geen assisted search inkopen, een nadeel dat zowel voor bureau- als werkgeversklanten met een CV-database contract kan gelden. Liefst met regelmatige accountantstoets.
Vanuit de kandidaat gezien:
Is dat alleen maar goed nieuws natuurlijk. Als je door iemand van Monster gemaild/gebeld wordt voor een vacature, weet je nu dat ze in opdracht van een werkgever contact met je zoeken. Als een bureau dat doet is het maar zeer de vraag of ze wel een opdracht hebben en of ze die wel exclusief hebben.
Kleine kanttekening. In het persbericht praten ze over recruitment specialisten. Ik kan me vergissen, maar recent heb ik geen advertentie gezien waarin Monster op zoek was naar dit soort mensen. En de laatste keer dat ik er was hadden ze die nog niet in dienst. Dus zorg wel dat je een passende baan krijgt voorgeschoteld.
Vanuit de werkgever gezien:
Zoals ik al zei hierboven, als je al een contract hebt om zelf te zoeken, zou ik een keiharde garantie eisen dat de database net zo volledig en makkelijk toegankelijk is voor jou als voor de “recruitment specialisten” van Monster. Bij dat laatste ligt mijn tweede vraag voor werkgevers zonder CV-database contract: wie zijn die recruitment specialisten? De intake wordt gedaan door je account manager. Nou, ik had (uiteindelijk) een hele goede account manager bij Monster, maar dat was geen recruiter. Doet die de intake dus, maar hoe loopt dan die handover naar de “recruitment specialist”? Kortom, alle kans op kwaliteitsverlies.
Wel goed dat ze aan verwachtingsmanagement doen en iet elke opdracht aannemen. Daar kunnen heel wat bureaus nog een voorbeeld aan nemen.
Paar dingen zijn dus nog onduidelijk. Het benaderen, gebeurt dat per e-mail of per telefoon. Ik denk namelijk dat de gemiddelde sollicitant niet zo vaak naar elk mailtje van Monster kijkt.
Verder heeft men het over een “aanbevelinsgrapport” bij het presenteren van een kandidaat. Ben erg benieuwd naar de inhoud daarvan. Nog veel vragen om te beantwoorden. Aan Monster om dat op te pakken.