Thuiswerken blijft loze belofte
Wederom een onderzoek dat aantoont dat arbeidsmarktkrapte opgelost kan worden door meer thuiswerkmogelijkheden te bieden. Dit keer door Moneypenny. Thuiswerken heeft vele voordelen, waarvan zowel werknemer als werkgever profiteren. Toch breekt het fenomeen thuiswerken maar niet door. Hoe komt dat?
Reeds tijdens mijn studie Personeelwetenschappen – begin jaren negentig werden de voordelen van thuiswerken besproken. Daarna was het een bijna jaarlijks terugkerend topic dat als medicijn voor vele kwalen wordt genoemd. Het terugdringen van de files, aanboren van onbenut arbeidspotentieel, aansluiten bij de 24-uurs economie, flexibilisering van de arbeidsrelatie.
En behoudens enkele losstaande initiatieven gaat toch iedereen weer iedere dag bumper aan bumper staan en verwelkomt de werkgever je met slechte koffie. En eigenlijk logisch, want zowel werknemer als werkgever hebben motieven om deze status quo te handhaven.
De werkgever (manager) gelooft nog altijd in het credo dat het oog van de meester het paard vet maakt. Natuurlijk zal de manager het altijd ontkennen, maar het is toch ook een kwestie van vertrouwen. Werkt de medewerker thuis wel (hard genoeg)? Gaat hij of zij niet die Koninginnenrit van de Tour zitten kijken? En als thuiswerken toevallig toch ter sprake mocht komen, dan is fysieke nabijheid opeens belangrijk om de management-by-walking-around principes te kunnen toepassen.
En de werknemer dan? Staat deze niet te trappelen om thuis aan de slag te gaan? Zoals Peter op dit forum in zijn bijdrage Aanval op de heilige koe reeds aangaf: de mens is een sociaal dier. Persoonlijk contact is een belangrijke emotionele arbeidsvoorwaarde. Je collegas zijn dan weliswaar geen vrienden. Je kunt er wel lekker je hart bij luchten, klagen over de kinderen of roddelen over de baas.
Thuiswerken zal zo bezien dan ook voorlopig nog wel een utopie blijven. Het is een oplossing die voor zowel de werkgever als de werknemer voordelen biedt. Maar fundamentele emoties en gevoelens staan een echte doorbraak van het thuiswerken in de weg. En dat is jammer. Want zoals ook uit het Moneypenny-onderzoek blijkt, kan door thuiswerken de arbeidsparticipatie drastisch verhoogd worden.