Van twee kanten – 45+-er? Laat die recruiters maar lekker in de …… zakken!
Vandaag werd door het UWV aandacht besteed in een landelijk persbericht dat men workshops voor 45+-ers organiseert waarin ze gebruik leren maken van LinkedIn om aan een baan te komen. Hoon valt ze ten deel, hier, maar bijvoorbeeld ook op de Telegraaf site, want er wordt overheidsgeld weggesmeten. Ook Marc Drees laat zich hier op Recruitment Matters niet onbetuigd, maar het gaat natuurlijk helemaal niet om het UWV. Het gaat om wat de meest effectieve manier voor een 45+-er is om een baan te vinden en dat is zeker niet via een “professionele” recruiter in een formele sollicitatieprocedure.
Net als Leon Willemsens die reageert onder het artikel van Marc, geef ik nu al 7 maanden workshops aan werkzoekenden, waarbij ik co-hosts heb van het UWV. Werkcoaches die Sociale Media omarmen en die kennis willen opzuigen en doorgeven aan meer werkzoekenden dan die alleen in mijn workshops “Je nieuwe baan via LinekdIn” komen. En ja, veel van die deelnemers zijn 45+, omdat in Nederland nog steeds op leeftijd wordt geselecteerd en vooral door mensen in ‘ons’ vak.
Als je 45+-er (of werkloze, of allochtoon of lid van wat voor andere bijzondere groep ook bent, die je kunt herkennen aan het CV), zie je nog steeds dat deze ‘groepen’ (maar ja, het zijn natuurlijk ook gewoon mensen) in een formeel sollicitatieproces buiten de boot vallen, omdat met het huidige aanbod men voor de ideale kandidaat gaat (althans op papier): 25-40 jaar, hoog opgeleid, werkend en luisterend naar de naam Dries (en dus niet Driss). Je wordt in het proces dus niet gezien als individu, maar als lid van een groep met ‘inferioriteitskenmerken’, zoals wij dat vroeger heel griezelig op de Akademie geleerd kregen.
De enige manier om dat te doorbreken is door te ‘solliciteren’ voordat de vacature officieel is, via je netwerk. Op de radar komen bij de geboorte van de vacature met een warme introductie via je netwerk en direct met de manager in kwestie. Dan word je namelijk als mens beoordeeld, want geïntroduceerd door een ander mens. En zeker als 45+-er maak je dan veel meer kans. Door je langere (levens)ervaring heb je vaak een beter netwerk en heb je meer mensen die je kunnen introduceren voor een baan op het moment dat die ontstaat (en niet als ie wordt gepubliceerd).
Kortom, die workshops van het UWV zijn geen verspilling van geld, mits ze goed worden gegeven. Want misschien is de banenzoeker wel niet hoogopgeleid (de doelgroep van LinkedIn), maar zijn nieuwe manager is dat doorgaans wel en wellicht ook wel degene die ze beide kennen. Die zitten dus wel op LinkedIn. En zelfs als je niet op LinkedIn zit, kun je daar prima naar managers zoeken aan wie je geïntroduceerd kunt worden. Kortom, netwerken, en dus LinkedIn en dus LinkedIn workshops, mits goed gegeven, zijn een heel goede investering in het aan werk helpen van 45+ers.
Zo, de knuppel ligt in het hoenderhok, welke professionele recruiter pakt de handschoen op en zet me op mijn plaats
Dit bericht is eerder verschenen op Recruitment Matters