Waar zitten de IT’ers?
Goede IT’ers zijn schaars. Dus zul je goed moeten zoeken om ze te vinden. Waar hangen ze uit?
Eerst maar even beginnen met het slechte nieuws: slechts 13% van de werknemers in de ICT/Automatisering is actief op zoek naar een baan (bron: Intelligence Group). Maar daar staat gelukkig tegenover dat 52% open staat voor een andere baan en dus latent op zoek is. Wie deze laatste groep wil bereiken zal ze dus zelf op moeten gaan zoeken. Maar waar zitten ze eigenlijk?
Uiteraard is de CV Database van Monsterboard een gerichte plek voor het vinden van werkzoekenden die niet actief zoeken en ook op LinkedIn zijn veel IT-profielen te vinden. Maar wie de echte latent zoekende IT’er wil vinden – degene die zelfs geen cv of LinkedIn-profiel aanmaakt – zal creatiever moeten zijn en verder moeten kijken dan de gebruikelijke plekken. We vroegen een aantal ervaren IT-recruiters waar zij hun kandidaten vandaan haalden en peilden ook de uitkomsten van het ArbeidsmarktGedragsonderzoek (AGO) over het specifieke sitebezoek van ontwikkelaars en testers. We geven hun twaalf belangrijkste online plekken:
1. Tweakers
Nederlandstalige website met informatie over software, hardware, games en internet. De leden van de site kunnen commentaar geven op berichten plus waardeoordelen. Volgens het AGO is Tweakers de vaksite die het meeste wordt gebruikt door Nederlandse IT’ers, met name door ontwikkelaars.
tweakers.net
2. Webwereld
Nederlandse zakelijke ICT-nieuwssite met nieuws, whitepapers en achtergrondartikelen. Webwereld wordt volgens het AGO als tweede genoemd door ontwikkaars.
webwereld.nl
3. Computable
Net als Webwereld een ICT-nieuwssite met nieuwsberichten, whitepapers en achtergrondartikelen over de ICT. Computable is volgens het AGO het populairst onder testers en staat bij de ontwikkelaars op plaats-4 van de gebruikte vaksites.
computable.nl
4. Stackoverflow
Een vraag-antwoord-site voor programmeurs. Stackoverflow heeft meer dan 3 miljoen gebruikers wereldwijd. Volgens AGO is Stackoverflow na Tweakers en Webwereld het populairst onder ontwikkelaars.
stackoverflow.com
5. Github
Een platform waar ontwikkelaars met elkaar aan softwareontwikkeling kunnen werken via het versiebeheersysteem Git. Ook Github heeft inmiddels meer dan 3 miljoen gebruikers. Niet genoemd in AGO.
github.com
6. Testen.nl
Een Nederlandse site die uiteraard vooral door testers wordt gebruikt. In het AGO staat hij daar op plaats 3. Op Testen.nl staat nieuws en informatie over testen plus evenementen die over dit onderwerp worden gehouden.
testen.nl
7. PHP.net
Internationale community voor PHP-ontwikkelaars. In het AGO wordt deze site als vijfde genoemd door ontwikkelaars.
php.net
8. OpenHub (voorheen: Ohloh)
Online community en openbare directory van Free and Open Source Software (FOSS). Open Hub kan door iedereen worden aangepast. Niet genoemd in AGO.
openhub.net
9. Reddit
Social media-website waarop gebruikers links en tekst kunnen plaatsen. De gebruikers van Reddit (wereldwijd 50 miljoen) kunnen stemmen op de geplaatste artikelen waardoor deze hoger in de ranglijst komen. Reddit gaat niet specifiek over IT, maar wordt er wel voor gebruikt. Niet genoemd in AGO.
reddit.com
10. Hacker News
Hacker News is een social mediasite voor programmeurs en ondernemers met artikelen over computerwetenschap en ondernemerschap. Niet genoemd in AGO.
hackernews.com
11. HackerRank
HackerRank is een website voor hackers over de hele wereld om programmeerproblemen op te lossen op verschillend gebied. Het is tevens een plek waar hackers elkaar kunnen ontmoeten om van elkaar te leren. Niet genoemd in AGO.
hackerrank.com
12. Topcoder
Community voor ‘experts in design, development en data science’. Topcoder heeft op dit moment ruimt 650.000 gebruikers wereldwijd. Niet genoemd in AGO.
topcoder.com
Benaderen of adverteren
Dit overzicht geeft slechts aan waar veel IT’ers komen. Hoe u ze vervolgens wilt bereiken, verschilt per site. Op de ene site staan de profielen duidelijk vermeld en kunnen personen dus direct gevonden worden. Andere sites (zoals nieuwssites) hebben geen informatie over de bezoekers. Daar zou dan een advertentie bijvoorbeeld tot de mogelijkheden horen.
Met medewerking van: Intelligence Group, Jan Bernhart, Bas Westland en Jacco Valkenburg.
Dit artikel verscheen eerder op Werkenvandaag.nl