Workshop Je nieuwe baan via LinkedIn
Hoe zet je je netwerk in om sneller aan een baan te komen? Dat was de centrale vraag tijdens de workshop Je Nieuwe Baan via LinkedIn die ik op 27 oktober bijwoonde. Doorgewinterd LinkedIn-trainer Bas Westland had iedereen op het hart gedrukt op tijd aanwezig te zijn mét laptop. Toen ik om 5 minuten voor tijd bij Seats2Meet Utrecht binnenkwam, zaten er dan ook al 14 mensen achter hun scherm en kon ik nog net een hoekje van een tafel bemachtigen.
Klaar voor de start? Af!
Droomfunctie bij droomorganisatie
Bas Westland was vastbesloten ons in 4 uur tijd zoveel mogelijk tips & tricks over LinkedIn te geven. Maar eerst sloeg hij ons met zijn onvervalste Brabantse accent genadeloos om de oren. Schrijf jij nog sollicitatiebrieven omdat het van het UWV moet? Niet doen! En dan je functieregel op LinkedIn. Heb je hier ‘beschikbaar’ ingevuld? Kan niet! ‘Op zoek naar een nieuwe uitdaging’? Afgekeurd! Je moet je verplaatsen in de lezer. Bedenk welk probleem hij of zij heeft en hoe jij daar de oplossing voor bent. Het beste is om in de functieregel je droomfunctie in te vullen met als werkgever je droomorganisatie (in mijn geval bijvoorbeeld ‘allround communicatiemedewerker’ en ‘bij een culturele organisatie’). In je omschrijving kun je dan aangeven dat je werkzoekend bent. Wakker geschud gingen we snel aan de slag om onze profielen te wijzigen.
Tip
Zorg voordat je begint met wijzigingen aanbrengen in je profiel dat je connecties niet steeds een update krijgen (‘edit profile’, ‘notify your network’ op ‘no’ zetten). En vergeet niet dit na afloop weer op ‘yes’ te zetten!
Jouw winkel
Je summary of samenvatting is jouw winkel. Zorg ervoor dat het hier netjes en overzichtelijk is (dus niet de Action!), zodat de informatie makkelijk te vinden is. Begin met een welkom, geef dan je contactgegevens en vertel tenslotte concreet wat je te bieden hebt. Werk met opsommingstekens, dat leest prettig en zoekmachines houden ervan. Noem verschillende functienamen voor de functie die je zoekt (bijvoorbeeld secretaresse, personal assistant, PA, office manager).
Hoe vind ik mijn nieuwe manager?
Het belangrijkste onderdeel van de workshop was wat mij betreft het headhunten van je nieuwe werkgever. Dat doe je door het in kaart brengen van je tweedegraads netwerk. Ik heb daar zelf nog nooit actief iets mee gedaan en was heel benieuwd hoe je dat nou aanpakt. De magische knop blijkt die van ‘advanced people search’ te zijn (rechts naast het vergrootglaasje bovenaan je scherm). Om precies te weten welke zoektermen je het beste kunt invoeren, moet je echt zelf de training volgen. Maar voor je het weet heb je een paar honderd bruikbare resultaten. Allemaal mensen waarmee jij netwerkgesprekken kunt gaan voeren. Bovendien geeft Bas je tips hoe je via je eigen netwerk het beste contact kunt leggen met deze mensen. Dat wordt heel veel koffie drinken de komende tijd!
Na vier uur LinkedInnen was ik helemaal gaar, maar wel een stuk wijzer dan ervoor. Helaas had ik geen tijd meer voor de netwerkborrel, die na afloop door Seats2Meet werd aangeboden.
Deze bijdrage verscheen eerder op Vacatureluurs.