De Wereld Werft “Stop zoeken, start vinden” met Gordon Lokenberg
Nu mijn tweede sessie die start met een commercial, eh sorry, demo van Broadbean Search. Gewoon een multisearch tool door LinkedIn, Monster, NVB en Web (lees: Google). Nu neemt Gordon Lokenberg (volgens mij is hij weer in de markt voor een nieuwe opdracht) het weer over om echt los te gaan over….hopelijk slim zoeken. Hij begint met een lans te breken om niet alleen op Google te zoeken maar ook op andere zoekmachines en ánders met Google.
Gordon’s Google Tips:
1. Mét een Google account kun je ook naar je eigen zoek historie kijken. Dan vind je makkelijk je search weer op als je even weg bent geweest.
2. Ook kun je je zoekopdracht automatiseren met Google Alerts. Krijg je een bericht als er iets nieuws is wat voldoet aan je zoekresultaat. Ook handig om bij te houden wat anderen over jou of je bedrijf vertellen.
3. Nog een tip, zet vooral je slimme Google zoekopdracht in je favorieten. Dan kun je direct meepraten met je klant over de vindbaarheid van kandidaten voor zijn vacature.
4. Check ook andere zoekmachines, want Yahoo en Bing geven weer heel andere resultaten.
5. Denk goed na over synoniemen voor de vaardigheden of de functietitels waarvoor je zoekt, zowel in het Nederlands als in het Engels.
N.B.: Tot nu toe voor mij weinig nieuwe dingen, maar wie weet voor jullie wel, dus ik ga nog even door.
Nu wordt het leuk. Ze gaan “live” zoeken naar een trainee. Ze voegen nu heel slim “2013 verwacht”, “2013 expected” toe, zodat je kunt zien wie er dat jaar afstudeert. Handige tip als je starters zoekt.
Benaderen? Laat een Foursquare tip achter met je vacature op de locatie van je grootste concurrent ;-)))). Maar uiteraard kun je mensen ook op Facebook contacten, op LinkedIn. Gebruik en combineer vooral informatie van een persoon op verschillende platformen. Dat geeft vaak een compleet beeld.
Nu worden een paar “killer Booleans” besproken. Ze delen een cheat sheet uit met o.a. de commando’s (die kennen jullie wel: AND (kun je ook weglaten) OR (de pipe | gebruiken is handiger) en NOT en die combineren door haakjes te gebruiken), maar de echte leuke zijn:
1. site:domein.nl (zoeken op één site)
2. inurl:trefwoord (zoeken in de url van een site), maar ook intitle:trefwoord (zoeken in de titel van de site)
3. *trefwoord (wild card, alles wat aansluit op het trefwoord) of ~ voor alles wat lijkt op het trefwoord (lees: synoniemen)
4. filetype:extensie (zoeken naar een type document, bijvoorbeeld .doc of .pdf)
5. .. als commando om iets tussen twee cijferranges te vinden, bijvoorbeeld postcodes (1000..1199)
6. Ook het zoeken naar leden van een groep komt voorbij door de naam van een Group toe te voegen aan je zoekopdracht (tussen “naam Group”). Tip van Bas: voeg het woordje logo toe bij meer generieke groupnamen, zodat je weet dat het zoekresultaat correspondeert met het lidmaatschap van de Group.
7. site:plus.google.com is een mogelijkheid om te zoeken op Google+ wat bijvoorbeeld populair is bij techies.
8. Ook op verticale netwerksites kun je zoeken, zoals Stack Overflow voor developers. Bijvoorbeeld metsite:stackoverflow.com/users AND java. Dan vind je Java developers die daar een account hebben. Locatie toevoegen en je bent klaar.
9. Met Google translate kun je natuurlijk ook nog zoeken op buitenlandstalige sites naar de juiste trefwoorden in die taal.
10. Zoeken naar experts op Quora kan ook met site:quora.com “added an answer” seo nederland vind je Nederlandse SEO experts op Quora.
11. En ook op Odesk kun je zoeken site:https://www.odesk.com/o/profiles java -jobs -vacancy geeft profielen op Odesk van freelancers met kennis van Java.
Kortom, een wereld te winnen als je echt lekker los gaat met zoeken. Mooie nerdy searh sessie. Dank aan Gordon en kornuiten.