Gebied en branche | tip voor je LinkedIn profiel
Hoe stel je de werkomgeving in en hoe kies je jouw branche in je profiel?
Bas Westland laat in zijn screencast zien hoe een optimaal LinkedIn profiel maakt. De omgeving waarin je jezelf plaatst wordt door LinkedIn getoond, nadat je je postcode hebt ingevoerd. In mijn geval is dat Amsterdam en omgeving. Ik opereer in de branche ‘Personeel en werven’, dat is de term van LinkedIn voor de arbeidsmarkt intermediair.
Om te beginnen vertel ik iets meer over de instellingen voor de omgeving waarin je werkzaam bent.
Dertien regio’s
LinkedIn heeft helaas besloten om Nederland in te delen in dertien omgevingen, die worden getoond na het invoeren van je postcode.
Zoek even in het geavanceerde zoekmenu, dan zie je dat er dertien regio’s of omgevingen zijn. Daar kun je zelf niets aan veranderen. Dat heeft een aantal nadelen, bijvoorbeeld als jouw werkgebied niet overeenkomt met de gebieden die LinkedIn gebruikt, moet je daar iets mee doen in je kopregel.
De beperking in omgeving is vooral vervelend voor bijvoorbeeld mensen in Zeeland, want er is geen omgeving voor Zeeland die wordt aangegeven in LinkedIn. Het is zelfs zo dat LinkedIn een lijn heeft getrokken door Zeeland waarbij het linkerdeel valt onder Rotterdam en het rechterdeel onder Den Haag valt. Ben jij werkzaam in Zeeland (of wil je dat zijn) , zorg er dan voor dat je deze beschikbaarheid in je kopregel vermeldt. Zo is het toch direct duidelijk is voor iemand die op zoek is naar iemand die in Zeeland wil werken / werkt.
Veel kandidaten en klanten zijn op zoek naar mensen bij hen in de buurt. De plaats waarbij jij jezelf aangeeft is dus heel erg belangrijk voor je positie in de regio of het werkgebied waar mensen op zoeken.
Postcode
Je wordt automatisch ingedeeld via de postcode die je ingeeft. Toch kun je daar een beetje mee spelen, door een andere postcode in te voeren. Een bekende grap is dat de mensen die in ’t Gooi wonen en zichzelf rekenen tot de gegoede burgerij, niet door LinkedIn automatisch willen worden ingedeeld bij Almere Stad en omgeving. Daarom veranderen sommige mensen hun eigen Gooise postcode naar een andere postcode zodat ze onder Utrecht of Amsterdam vallen. Maar dit terzijde.
Het tweede belangrijke punt waarmee je jezelf goed vindbaar kunt maken, is de branche waarbij je jezelf indeelt.
Kies je bedrijfstak
Ga hiervoor naar je profielpagina en kies de ‘bewerken’ modus van je profiel. Klik op het ‘bewerken’ knopje. Hier zie je ‘Bedrijfstak’. Je ziet dat je kunt kiezen uit een lange lijst van A tot Z, beginnend met Advocatuur en eindigend op Zuivel.
Met die lijst kun je twee dingen doen. Je kunt je eigen vak kiezen, in mijn geval ‘Personeel en werven’ (de LinkedIn naam voor deze Nederlandse bedrijfstak), maar je kunt ook als branchegebied kiezen voor de bedrijfstak waarvoor je werkt, of de doelgroep waarvoor je verkoopt. Als je uitsluitend mensen bemiddelt in de Informatietechnologie, kun je als bedrijfstak selecteren ‘Informatietechnologie en Services’.
Mijn tip: kijk vooral naar de bedrijfstakken en branches die je klanten gebruiken. Welke bedrijfstakken en branche gebruiken je kandidaten over het algemeen? Associeer jezelf daar mee in plaats van met de bedrijfstak ‘Personeel en werven’ als jij voor dat specifieke gebied werft. Dat verbetert je vindbaarheid.