De Wereld Werft – #DWW13 – Plenaire Opening
Eind van het jaar is het weer de tijd voor het event “De Wereld Werft“. Dit jaar de 5e editie met als thema “Plezier & Professionaliteit” onder leiding van dagvoorzitter Heleen Stoevelaar. Ze begint heel origineel met filmpjes van mensen uit haar (professionele) leven die haar zijn opgevallen door hun passie voor hun werk. Leuk gedaan! We trappen af met een drietal plenaire sessie over het thema met Annelien Jordense, Manager Resources van Enexis, Werner Buskermolen Senior Director Talent Acquisition Americas & EMEA (uitklapbaar visitekaartje?) van Informatica en droombaanguru Huub van Zwieten van Talent First.Werner Buskermolen trapt af met de “art & science of recruitment”. Onder science valt volgens Werner zaken als ATS, SEO, LinkedIn profiel, job specs, career pages etc. Onder de art valt cold calling, afwijzen, onderhandelen, closen, pitchen, etc. Het eerste is vaak een corporate gegeven, het tweede is veel persoonlijker als recruiter. Werner vindt ook dat elke recruiter dat laatste op zijn eigen manier mag doen. Ik denk dat veel recruiters in de zaal zo’n manager willen.
Een tweede onderscheid in het vak ziet Werner tussen “transactioneel recruiten”, alles gericht op een vacature en adverteren, 1 aanname en de rest zien als “afval” naar “relationeel recruiten” waarbij je permanent contact hebt met je doelgroep via allerlei kanalen, zowel met actieve als passieve kandidaten en resulterend in meerdere aannames. Werner kiest in zijn team vooral voor “agency style” recruiters die pro-actief de markt benaderen.
Werner laat zijn spierballen zien binnen Informatica om te zorgen dat er niet allerlei burootjes van vrindjes worden binnengehaald. Ik denk dat veel andere corporate recruiters willen weten hoe ie dat voor elkaar heeft gekregen. Ook senior managers doen de recruiters van Informatica zelf.
Plezier en professionaliteit ziet hij als een balancing act. Hij benadrukt in zijn team vooral dat je jezelf moet blijven, er zijn al genoeg anderen. Als recruiter moet je het dus zelf maken. Mooi gezegd!
Overigens werkt hij intern met SLA’s met hiring managers. Hij meet klanttevredenheid onder hiring managers en kandidaattevredenheid, óók onder afgewezen kandidaten! Ze meten ook welke kandidaten uiteindelijk succesvol zijn, wat gemeenschappelijke kenmerken zijn en passen daar het sourcing beleid op aan.
Als tweede komt Annelien Jordense van Enexis. Zij wordt in een tweegesprek met Heleen ondervraagd. Enexis heeft 4100 medewerkers in dienst en gemiddeld 1500 externen (poeh, meer dan 1/3!). 70% is technisch uitvoerend en de gemiddelde leeftijd is 51 (!) jaar met een lang gemiddeld dienstverband. Enexis heeft een awardwinning recruitmentsite en heeft al twee jaar de “Digitaal Werven” award in de zak.
Op de site hebben ze de controversiële openbare vraag, waarvan je zou verwachten dat werkt niet, maar in de praktijk blijkt het tegenovergestelde. Dit jaar hebben ze de site nog visueler en minder teksterig gemaakt. Ze werken met iccontjes . De site is ook helemaal responsive geworden en dus toegankelijk vanaf mobile en tablet. Tablet en mobile traffic is van 8 en 5% (2012) naar bijna 11% voor beide gegaan (2013).
Zij ziet als de grootste uitdaging om met de latere pensioenleeftijd (tot 70 jaar) en het fysieke werk toch de medewerker met plezier de eindstreep te laten halen. Ze proberen tekorten onderaf aan te vullen met vakscholen, maar ook daar kampen ze met tekorten aan aanmeldingen, zoals het reguliere onderwijs. Ze zullen dus echt de oudere medewerker productief moeten houden, door ze bijvoorbeeld om te scholen tot docent op de eigen vakschool. Thema’s waar ze in het personeelsbeleid op focussen is vitaliteit en employability. Zo kun je op het intranet “klussen” vinden van een paar maanden om met andere vakgebieden kennis te maken. Leuk idee. In de praktijk blijkt overstappen naar een andere afdeling of naar een ander bedrijf toch een hele stap voor de oudere werknemers. Onder management trainees is er al wel een uitwisseling tussen verschillende energiebedrijven.
Last but not least wordt Huub van Zwieten aangekondigd als “man with a mission”. Ben benieuwd. Eerder op de dag deed hij al een exclusieve (daarom was ik niet uitgenodigd) vroegboeksessie met het thema “Haal het beste in je kandidaten naar boven”. Huub legt uit dat zijn start ook niet zo makkelijk was omdat hij gestart was als omgekeerd w&s buro in het jaar 2000. Na de dotcom crisis “moest” hij al snel het model omkeren om te overleven, maar ontdekte dat daar zijn passie niet lag. Wél in het mensen vanuit hun passie te laten werken, als droombaanguru….
Zijn jasje is in ieder geval onderscheidend. In zijn opinie zitten veel mensen vast in een dramabaan in plaats van een droombaan. Hij ziet, ik trouwens ook, dat steeds meer mensen ook in hun werk hun passie en ál hun talenten kwijt willen. Als recruiters vervullen we daarin een sleutelrol volgens hem. Ben ik met hem eens, ik zie nog teveel mensen die geen koppeling maken tussen hun passie en hun hypotheek, zoals ik dat noem. 78% blijkt volgens onderzoek van Willem van Reenen te vallen in de categorie dat ze hun werk niet leuk vinden, maar niet zo erg dat ze er ziek van worden: “de grijze muizen”.
Volgens Huub kun je beter een gestampt muisje zijn (burnout), want dan ga je tenminste tot actie over. Veel ex-burnouters maken vaak een switch waardoor ze wel lekkerder in hun vel gaan zitten. Het ergste is: als je werk niet leuk is, ben je zelf ook niet leuk! Voordat je het weet, gaan mensen je mijden. Herkenbaar?
Zorg dat je bij de 12% gekleurde muizen gaat horen. Dat is het advies van Huub. Ga op zoek naar je eigen “uniekheid”. Dus daar gaan we in de zaal: We gaan aan elkaar elkaars uniekheid vertellen. Dat levert dus weinig opmerkelijks op. Vervolgens vertelt iedereen zijn buurman/-vrouw zijn/haar stoutste droom. Dat levert ineens wel uniek materiaal op! Hoe simpel kan het leven zijn ;-) Hij zoekt nog een recruiter …..